Sınır Ötesi Ticarette Mutlaka Destek Alın 04 Mart 2013


Ege Sanayici ve İşadamları Derneği (ESİAD), düzenlediği "Sınır Ötesi Ticaretin Hukuksal Boyutları" konulu toplantıda üyelerine yurtdışında iş yapmanın inceliklerini anlattı. Avukat Banu Vardar'ın konuk konuşmacı olduğu dernek merkezinde gerçekleşen toplantıda, sınır ötesi ticaret söz konusu olduğunda karşılaşılabilecek sorunların neler olduğu, çözüm yolları gibi konular ele alınarak, konunun püf noktalarına dikkat çekildi. Toplantının açılışında konuşan ESİAD Başkan Vekili Nihat Gündüz, sınırların ötesindeki ticari ilişkilerde pürüzlerin giderilmesi için neler yapılması gerektiğini tartıştıklarını söyledi.
Bugün üyeleri ile paylaşacaklarını söyledi. Gündüz, "Türkiye'nin dış ticareti her yıl artıyor. Dünyada ismi bilinmedik birçok ülkeye ihracat yapılıyor. Buradaki uyuşmazlıkların çözümü de artık daha çok gündemimizde" diye konuştu.

Avukat Banu Vardar ise sınır ötesi ticaretin son yıllarda hızla arttığına dikkat çekerek, bu konuda firmalara işin başında hukuki destek alma çağrısı yaptı.

"Tek bir kanun yok"
Ticarette karşılaşılan sorunların sınır ötesini aşması halinde sorunun kaynağı ve taraflarının çoğaldığını, sürecin uzadığını belirten Vardar, "İşadamlarına sınır ötesi ticarette işin başından hukuki destek almalarını öneriyoruz. Sorun çıktıktan sonra bunun çözümü için tek bir uluslararası mahkeme ya da kanun yok. Kanunlar silsilesi ile ülkenizin o ülke ile yaptığı anlaşmalarla muhatap oluyorsunuz. O zaman sıkıntılar daha da büyüyebiliyor. Maliyetler yükseliyor" diye konuştu.

Yeni Asır Gazetesi'nden MURAT ŞAHİN'in haberi.

Kaynak: www.yeniasir.com.tr/Ekonomi